1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség események » Rendhagyó költészetnapi ünnep az Árpádban

Rendhagyó költészetnapi ünnep az Árpádban

Madách Imre születésének 200. évfordulóját szintén 2023-ban ünnepeltük, de abban az évben Petőfi Sándoré volt a főszerep (verskommandó). A megemlékezést azonban ebben az évben pótoltuk, méghozzá különleges módon.

Molnárné Vámos Katalin tanárnő rendezésében és szervezésében a 9.a és 10.d osztály lelkes, önként jelentkező diákjai öt színben és öt szünetben adták elő Az ember tragédiája című drámai költemény rövidített változatát.

Az 1. szín a mennyekben és a Paradicsomban, a 2. Egyiptomban és Athénban, a 3. Prágában és Párizsban, a 4. a falanszterben, az 5. pedig az eszkimó-világban játszódott, illetve ez volt a zárlat is. A komolyzenei betétekkel kiegészített jelenetek elsősorban a színek szimbolikájára (az Úr és az arkangyalok fehér, a két Lucifer fekete, a három Ádám kék, a két Éva zöld, a rebellis szereplők vörös színű ruhát öltöttek) épültek. Az aula visszhangos helyszíne ugyan nem volt ideális játéktér a színházi produkcióra, de az ott lévő padok, paravánok kiváló díszletelemként szolgáltak, nem is beszélve a létráról, mely hol a teremtés helyszínéül, hol „gúlaként”, hol nyaktilóként vagy igluként szolgált.

A főbb szereplők és a hangtechnikus nevét a külön az erre az alkalomra készített plakát mutatja meg, az Árpád Média segítségével pedig filmfelvétel is készült az előadásokról, melyet a link megnyitása után tekinthet meg az érdeklődő.

https://drive.google.com/file/d/1bdp2t6WyzZ7wjYeAWBJ1WCZSONo3tv36/view