1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 22/23 » Svarczné Micheller Erzsébet beszámolója

Svarczné Micheller Erzsébet beszámolója

2023 augusztusában lehetőségem nyílt az Erasmus+ program keretein belül részt venni a PMS Erasmus+ képző intézmény Culture and Heritage in Iceland A sustainable lifestyle connected with the local environment című kurzusán Rejkyavikban.

A kurzus fő célja volt, hogy megismerjük az ország kultúráját és hagyományait. A fő hangsúly a tapasztalati úton való tanulásra esett ezért a program tanulmányi kirándulásokra és ahhoz kapcsolódó workshopokra tagolódott.

Az első napon előadáson vettünk részt az Izlandi tengerészeti múzeumban, Rejkyavík Maritime Museumban ahol alap információkat és érdekességeket tudhattunk meg Izlandról a Trello és a Google Map alkalmazások segítségével. A kurzus vezetője María Campillo Sánches és a kurzuson résztvevő kollégák itt mutatták be az iskolájukról, hazájukról készített prezentációkat is. A csoportban voltak ír, német, olasz, portugál, osztrák, lengyel és horvát tanárok, így betekintést kaphattunk a különböző európai iskolák életébe. Délután Rejkyavik nevezetességeit és történelmét ismerhettük meg egy vezetett séta keretében.

Második napon volt egy egész napos kirándulás Izland déli részére, amin láthattuk a lenyűgöző tájait, természeti szépségeit. Szerencsére kedvezett az időjárás is és az utolsó helyen Vík városka közelében láthattunk lundákat is. Aki még többet szeretett volna látni ebből a csodálatos világból, a délutáni időszakra külön lehetőségeket ajánlott fel a képző különböző buszos kirándulásokra.

Harmadik napon délelőtt lehetőséget kaptunk az izlandi parlament, az Alþingi épületének meglátogatására. Nagyon kedves idegenvezetőnk rengeteg érdekességet mondott el az ország társadalmi, politikai hagyományairól, Izland történelméről. Délután a tanulmányi utat kiegészítette egy gasztronómiai kaland a Maritime Múzeumban, amikor is egy brunch keretében megkóstolhattuk a jellegzetes izlandi ételeket. A kurzuson résztvevő kollégák is hoztak mindenféle kóstolót a saját hazájukból. Így az asztalra kerültek az izlandi cápa és lazac mellé portugál, olasz sajtok, német snapsz és lengyel keksz is.

Következő napon egyfajta időutazásban volt részünk. Elsőnek meglátogattuk a  Hellisheiði Geothermal Power Station-t, ahol a legmodernebb környezetben, közvetlen közelről ismerhettük meg, hogyan hasznosítják a geotermikus energiát. Azután elmentünk az Íslenski bærinn Turf Farmra, ahol betekintést nyertünk abba, hogyan éltek 100 évvel ezelőtt az izlandi emberek, milyen technikával építették házaikat, hogyan tartottak állatokat és miként őriztek és gazdagították kultúrájukat.

A pénteki napon beszélgettünk Izland kultúrájának legfontosabb elemeiről, az nemek közötti egyenlőségről, demokráciáról és a fenntarthatóságról. Feladatként kaptuk, hogy minden résztvevő alkosson egy olyan programtervet, amelyben kiválaszt saját hazájának történelméből egy fontos eseményt vagy emlék helyet, amit fontosnak tart megismertetni a diákjaival. Arra kerestük a választ, hogy hogyan, milyen módszerekkel lehetne élménnyé tenni a gyerekeknek a megismerést, egy tematikus nappal, projekttel korosztályuknak megfelelő feldolgozó tevékenységekkel. Hogyan kapcsolódna több tantárgyhoz, hogy alakulna az ütemterv, szerepet kapna-e és hogyan a gasztronómia és végül milyen lenne az értékelés.  Ötleteinket, tapasztalatainkat megosztottuk egymással. Ösztönzést és kedvet kaptunk, hogy szervezzünk hasonló eseményeket, amikkel élményszerűvé tehetjük a hagyományok megismerését.

A nap végén közösen értékeltük a kurzust. Visszajelzéseket kaptam munkámról és átvehettük a tanúsítványokat is.

A záró napon pedig ellátogattunk a Perlan Múzeumba, mely látványosan összefoglalta az eddig tanultakat. A Pearlan nemcsak egy világszínvonalú múzeum, hanem építészetileg is érdekes. Korábban hatalmas víztározó volt, amit átalakítottak és ma, mint egy óriás gyöngy ragyog a város felett. A planetáriumban megnéztük az Aurora Boreális, az északi fényről szóló ismeretterjesztő filmet.

A tanfolyamnak köszönhetően tovább bővült a tanári eszköztáram, és olyan élményekben volt részem, amik által színesebbé és érdekesebbé tehetem a tanóráimat. Hálás vagyok, hogy eljuthattam ebbe a páratlan szigetországba, ahol részt vehettem a kurzuson és csodálatos emberekkel találkozhattam, és felfedezhettem egy egyszerre nagyon ősi, hagyományokra épülő és modern, innovatív világot.

Svarczné Micheller Erzsébet