1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 22/23 » Széllné Hajdú Indira beszámolója

Széllné Hajdú Indira beszámolója

Az Óbudai Árpád Gimnázium Erasmus+ akkreditációs pályázata keretében vettem részt Corkban, Írországban 2023. júliusában egy kéthetes tanártovábbképző kurzuson, melynek címe: Environmental Studies Through Language Teaching.

Ez a tanfolyam a tudományágak közti átmenet jelenlétét támogatja az oktatásban, e mellett a tanfolyam fő fókusza a környezetvédelem, a környezettudatos nevelés megvalósítása az intézményi fejlesztési tervben jelentős szerepet kap. A nyelvtanítás alkalmazását és használatát a környezettudatos gondolkodás kialakításában az osztályban a tanítás során volt a kurzus elsődleges témája. Mindemellett azonban a 40 órás, kéthetes tanfolyam az angol nyelvtudást is fejlesztette, megismertetett minket a jelenleg is alakuló élő nyelv aktuális újításaival, szókincsbeli változásaival és az ír kulturális és nyelvi sajátosságaival.

Több a képzőintézményben dolgozó tanár óráját hospitálhattuk, majd óramegbeszélést tartottunk az előzetesen kiadott megfigyelési szempontok alapján.

Az órákon megismerhettük, ki is próbálhattuk a legújabb applikációkat, programokat, internetes oldalakat is. Készítettünk virtuális faliújságot, rádióriportot, írtunk környezetvédelmi témájú feladatokat. Számítógépes játékokat próbáltunk ki osztálytermi használatra, melyek nemcsak az aktuális tananyag gyakorlását segítették elő, hanem más tudományágak tárgyi tudását, ismereteit is használták. Média-forrásokat néztünk és feladatokat oldottunk meg velük kapcsolatban.

A 21. századi tanári gondolkodás és módszertan kialakítását is elősegítette a tanfolyam, melynek az intézményi fejlesztési terv részeként jelentős szerep jut a közeljövőben.

A tanfolyamon elsajátított ismereteket különböző fórumokon osztom meg az érdeklődőkkel, szakemberekkel, tanárokkal, illetve az osztálytermi munkámat fejlesztem az új ismeretekkel, technikákkal.