1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 19/22 » Szendi Emma beszámolója nyelvtanári továbbképzésről

Szendi Emma beszámolója nyelvtanári továbbképzésről

Az Erasmus+ ösztöndíj program keretében nyelvtanári továbbképzésen vettem részt 2022. augusztus 8-tól 20-áig Franciaországban a France Langue Biarritz nyelviskolában. A népszerű tengerparti üdülőváros, Biarritz és a jól felszerelt, tengerpart közeli épülettel rendelkező nyelviskola méltó keretet biztosított a tanfolyamhoz. Emlékezetes két hetet töltöttünk itt tizenegy, különböző korú és nemzetiségű nyelvtanárból álló csoportunkkal, melyben három spanyol, két amerikai, egy lengyel, három cseh és két magyar kolléga működött együtt.

Megismerhettük egymás tanítási módszereit, vitákat rendeztünk, közös programokon, kiránduláson vettünk részt. A tanfolyam célja nyelvtudásunk tökéletesítése mellett új pedagógiai módszerek megismerése, valamint a helyi kultúra és a francia társadalom újabb alakulásának tanulmányozása volt. A város sajátos helyzete lehetővé tette, hogy a francia kultúra mellett a baszk hagyományokkal, népszokásokkal is megismerkedhettünk. Mindebben segítségemre volt a széleskörű tapasztalatokkal rendelkező, számomra szállást adó hölgy, akitől szintén sokat tanulhattam.

Sokoldalúan felkészült tanáraink segítségével, szakmai műhely keretében nyelvkönyveket elemeztünk, eredeti nyelvi forrásokat felhasználva feladatokat állítottunk össze különféle korú és tudásszintű diákcsoportok számára, folyamatosan szem előtt tartva a fejlesztendő négy nyelvi alapkompetenciát. Nagy hangsúlyt fektettünk a szóbeli kommunikáció fejlesztésére, valamint a tanulói motiváció erősítése érdekében változatos módszerek megismerésére, a gamifikáció alkalmazására. Számos új ismerettel gazdagodva, szép emlékekkel térhettünk haza.