1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Tavaszi kulturális programok Budapesten

Tavaszi kulturális programok Budapesten

Immáron 26. alkalommal került megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.
Idén Karl Ove Knausgård, az európai irodalom egyik legeredetibb szerzője (így egyben Norvégia) volt a díszvendégünk.

Knausgård hatkötetes önéletrajzi regényfolyamában arról ír, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy férfinak a 21. században. Olyan kíméletlenül őszintén, ahogy előtte kevesen merték. 2008. február 27-én, kicsivel éjjel fél 12 előtt kezdte el papírra vetni a Harcom-sorozatot, amelyben a lehető legaprólékosabban próbálja rekonstruálni azt az embert, aki negyvenéves kora előtt volt. Prózájában elmosódik a határ az élet és a művészet között, egy második házasságában élő, többgyerekes családapa banális hétköznapjai mellett megférnek a filozófiáról, képzőművészetről, hatalomról szóló értekezések. Írás közben kizárólag az elbeszélői szabadságot tartotta fontosnak, ezzel pedig nemcsak a saját titkait és szégyenét tárta az olvasók elé, de a tágabb családját is magára haragította. Anti-irodalom, etikátlan júdásirodalom, a férfiszégyen emlékműve – írták a kritikusok a sorozatról, amely megújította és a 2010-es évek egyik meghatározó irodalmi trendjévé avatta az autofikciót.
Április 25-én Bősze Ádám műsorvezető, zenetörténész beszélgetett az íróval a Millenárison, amit Tóth Krisztina laudációja, majd a Budapest-nagydíj átadása követett.

Április 29-én nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Csáth Géza-emlékkiállítás az író halálának 100. évfordulója alkalmából. Csáth egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja őt számon. Írásművészetétől azonban aligha választható el az összművészeti látásmód és az az összetett, szinesztéziaszerű világérzékelés, amelyen keresztül illatokban, színekben gondolkodott és zenével érzett. A tragikus sorsú író emlékét idézi az interaktív, sok fotóval, levéllel, naplórészlettel és kortörténeti dokumentummal készült emlékkiállítás. A látogató belehallgathat néhány Csáth-novellába, illetve a szerző lányának visszaemlékezésébe is.

A kiállítást Háy János kortárs író nyitotta meg egyéni hangú köszöntőjével, a műsorban Ivony Marcell és Wunderlich József közreműködött.

Mindkét kulturális eseményen jelen volt iskolánk magyartanára, Molnárné Vámos Katalin, aki a fotókat is készítette.