1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Felvételi eljárás 2022/23 » Tudnivalók a központi írásbeli felvételi vizsgáról (2022/23)

Tudnivalók a központi írásbeli felvételi vizsgáról (2022/23)

Az írásbeli vizsga lebonyolításáról:
A központi írásbeli felvételi vizsgákat január 21-én, szombaton tartjuk. 10 órától először a magyar, majd 15 perc szünet után 11 órától a matematika feladatsort írják meg a jelentkezők. Mindkét feladatsor megoldására 45 perc áll rendelkezésre. A terembeosztást reggel az iskola kapuján tesszük közzé. Kérjük, hogy a szükséges adminisztrációs teendők nyugodt elvégzése érdekében minden vizsgázó 9:45-ig érkezzen meg a vizsga helyszínére. A gimnázium épületét 9 órakor nyitjuk.

A dolgozatokat kék vagy fekete tollal kell megírni. Segédeszközként vonalzó, körző és szögmérő használható, számológép viszont nem.

Kérjük, hogy a vizsgázók hozzanak magukkal személyazonosításra alkalmas igazolványt (személyi igazolványt, diákigazolványt vagy útlevelet).

A kedves Szülőket arra kérjük, hogy a vizsga zavartalan lebonyolítása érdekében a vizsgatermeket legkésőbb 9:45-ig, a folyosókat pedig legkésőbb 9:55-ig hagyják el. A vizsga ideje alatt (korlátozott számban) az alagsori szinten a megnyitott termekben vagy az ebédlőben tartózkodhatnak. A szünetben (10:45 és 10:55 között) a folyosókon találkozhatnak gyermekeikkel.

A megérkezésről és parkolásról:
A gimnázium előtti kis utcában (a Nagyszombat utca szervizútján) táblával jelzett várakozási tilalom van érvényben, és a Közterület Felügyelet rendszeresen megbünteti az ezt figyelmen kívül hagyókat.

Ha a közel 300 felvételiző nagy része autóval érkezik az iskoláig, jókora tumultusra lehet számítani a Nagyszombat utcában, ezért a következőt javasoljuk: hosszas búcsúzkodás nélküli, nagyon gyors kiszállásra készüljenek, hogy az autó azonnal tovább tudjon haladni, és a többiek is megérkezhessenek. Enyhíti a torlódást, ha nem a kapuig érkeznek autóval, hanem egy közeli mellékutcában már kiszáll a felvételire érkező tanuló. A környéken általában is nehéz parkolóhelyet találni, ezért kérjük, hogy aki megteheti, az vegye igénybe a közösségi közlekedést.

A beteg tanulók felvételi vizsgájáról:
Ha a felvételiző beteg, kérjük, hogy ne induljanak el a felvételi vizsgára. Ebben az esetben jelzést kérünk a távolmaradás tényéről emailen vagy telefonon (1/388-7120).

Azok a jelentkezők, akik a január 21-i vizsgán – igazoltan – önhibájukon kívül nem tudtak megjelenni, a január 31-én (kedden) 14 órakor kezdődő pótfelvételi vizsgán vehetnek részt.

A kijavított dolgozatok megtekintéséről:
A dolgozatokat január 26-án (csütörtökön) 9-17 óráig lehet itt az iskolában megtekinteni személyesen, szülővel vagy (szabályos meghatalmazással) meghatalmazott útján. (A pótnapon megírt dolgozatok megtekintéséről külön tájékoztatjuk az érintetteket.)

Aki a kijavított dolgozatáról másolatot szeretne, az hozzon magával fényképezésre alkalmas mobiltelefont vagy digitális fényképezőgépet, mert fénymásolási lehetőséget nem áll módunkban biztosítani.

A kijavított dolgozatokkal kapcsolatban írásbeli észrevételt másnap, tehát január 27-én (pénteken) 16 óráig lehet benyújtani. Az észrevétel benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása esetén egy napon belül lehet igazolási kérelmet benyújtani. Az igazolási kérelem benyújtási határideje jogvesztő.

Az értékelőlapokat február 2-től (csütörtöktől) elektronikusan küldjük ki a jelentkezéskor megadott emailcímre. Akiknek szükségük van az értékelőlap eredeti példányára, azok szintén ettől a naptól átvehetik azt iskolánk portáján.

Minden felvételizőnek sok sikert kívánunk!

(A korábbi évek írásbeli felvételi vizsgáinak feladatsorai és javítókulcsai 2001-től napjainkig  letölthetők az oktatas.hu honlapról.)