1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Német munkaközösség » Városlátogatás Bécsben

Városlátogatás Bécsben

2023 június 9-én Bécsbe látogattunk Csorbáné Tóth Irén és Németh Réka tanárnőkkel, hogy megismerkedjünk a város és a Habsburg-ház múltjával.
Három órányi utazás után megérkeztünk Bécsbe, a főpályaudvarra, ahonnan metróval utaztunk tovább a belvárosig.
A helyi történelmi múzeum, a Time Travel volt utunk első állomása. Itt láthattuk Bécs sötét és virágzó múltját is, továbbá a Habsburg-dinasztia családtörténetét. Sisi, Ferenc József, Mária Terézia és Miksa császárt nagy szellemességgel és humorral, meséltek a mindennapi császári életről továbbá egyes uralkodók sikerének receptjéről, természetesen csak mint viaszfigurák.
A pestis a középkor óta rendszeres időközönként sújtotta Bécs városát, és állandóan jelen volt a bécsiek életében is. Ennek emlékére kipróbálhattuk, hogy milyen egy pestisgödör közepén állni és megtekinthettük a pestisjárvánnyal, avagy másnéven a fekete halállal sújtott utcák áldozatainak sorsát és a súlyos tüneteket is. Megtapasztalhattuk, az énekek erejét illetve azt is, hogy a humorral valamint a borral még a legsötétebb időket is túl lehetett élni, ahogy azt a híres utcazenész Augustin is tette.
Miután új ismereteket gyűjtöttünk a kegyetlen járványról benéztünk Gustav Klimt és Egon Schiele műtermeibe, továbbá a bécsi modernista művészek életművének rövid áttekintésére és legfontosabb mérföldköveik bemutatására került sor.
A virtuális világban híres dallamokat, például Wolfgang Amadeus Mozart operáját, A varázsfuvolát hallgatva egy időutazásban volt részünk. A salzburgi csodagyerek és Johann Strauss, a „keringőkirály” néven is ismert zeneszerző humoros beszélgetését is átélhettük.
Majd a csodás és egyben nyugtató hatású művek után a háborús évekről tudtunk meg többet. Egy eredeti légvédelmi óvóhelyen támadtak ránk a második világháború vége felé, így már, habár csak parányi részben is, de tudjuk, hogy milyen érzés volt egy bunkerben túlélni a légitámadásokat.
A megszállt Bécsről, amikor a várost négy szövetséges győztes hatalom az 1945-1955-ös években megszállta és négyzónára osztotta ugyancsak viaszbábuk meséltek. Átélhettük az államszerződés aláírását, ehhez azonban 1955 májusába kellett visszaugranunk. Meghallgatuk az akkori külügyminiszter, Leopold Figl híres szavait: „Ausztria szabad! („Österreich ist frei!”).
Az izgalmas múzeumi út utolsó állomása egy hangulatos kocsi volt, mellyel felfedeztük Bécset a levegőből, és amellyel a Hofburg, a Szent István-székesegyház, a Schönbrunni kastély és a Bécsi Práter nyújtotta fantasztikus kilátást is élvezhettük.
Végül a várost feladatok segítségével kellett felderítenünk, így nemcsak tájékozódási képességünket és problémamegoldó készségünket, hanem nyelvtudásunkat is tudtuk alkalmazni és fejleszteni. A feladatlap megoldásával számos érdekes dolgot tanultunk Bécsről.
Szabadidőnkben további csodás ételeket kóstolhattunk, épületeket és utcákat, nézhettünk, valamint járhattunk végig.
Köszönjük az út szervezését!
Hudák Lili 10.d