1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Archívum » Workshop a forgatókönyvírás titkairól

Workshop a forgatókönyvírás titkairól

Ha nyár, akkor már hagyománnyá vált, hogy filmes tábort tartson a lelkes árpádosoknak az ÁMÖK. Filmet nem lehet a semmiből forgatni, sok-sok előkészítő munka előzi meg azt, hogy a forgatás után az időigényes utómunkálatokat követően filmmé váljon a munkánk gyümölcse.

Idén is workshop sorozattal készítjük elő a tábori filmforgatást, melyen mindig egy szakember avat be minket a flmkészítés valamelyik fázisába. 2023. május 12-én, péntek délután a médiások és az érdeklődő árpádosok Gigor Attila filmrendező, forgatókönyvíróval beszélgethettek. Svarczné Micheller Erzsébet tanárnő moderálta a workshopot, de Attila a közönség kérdéseire is lelkesen válaszolt. Többek között megtudtuk vendégünktől, hogy a forgatókönyvírást egy csoportos ötletelés előzi meg. A jó filmekhez általában van a rendezőnek személyes kötődése. A hatékony kommunikáció mellett a szeretet is fontos egy forgatáson, ha a rendező szereti a filmjét, szereti a vele dolgozó embereket, abból születhet valami olyan, amit remélhetőleg a közönség is szeretni fog majd. A kulisszák mögé pillanthattak be a résztvevők Gigor Attila szavain keresztül, aki mesélt a mindennapjairól és a nehézségeiről is. Tanácsokat adott, hogy hogyan érdemes elindulni a filmes szakma rögös útján, ha valaki ebben látja a jövőjét.

Május 19-én pénteken az ÁMÖK vendége Szirmai Márton rendező, forgatókönyvíró, vágó, filmes szakember volt, a Szalontüdő, A gondolkodás művészete és a Szerepzavar írója és rendezője, akivel a low budget filmkészítésről és a rendezésről beszélgettünk majd Svarczné Micheller Erzsébet tanárnő. Részleteket láthattunk egy készülő dokumentumfilmből, aminek a főszereplője egy iskolás lány, de megismerhettük a Zöld Kakas Líceum Mentolhigiéniás Szakgimnázium működésével is.  Hallhattunk a dokumentum film készítésének nehézségeiről és a beszélgettünk lehetséges folytatásáról. 

A harmadik meghívott előadónk Tóth Barnabás filmrendező, forgatókönyvíró, színész és filmproducer, a Momentán Társulat alapító tagja volt 2023. május 26-án. Beszélgettünk az előző évi táborunkról, ahol Barnabás Vonaton című rövidfilmje alapján készült el az egyik stábunk filmje. A foglalkozás végén Barna megmutatta a Mesterjátszma című filmjének éppen elkészült előzetesét is, és arról beszélgettünk, hogy milyen filmes eszközöket használ, milyen műfajú filmre számít ez alapján a néző.

Neubauer Babett, Svarczné Micheller Erzsébet

A program a Nemzeti Filmintézet mozgóképszakmai pályaorientációs támogatásával valósulhatott meg