1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség archívum » A 2016. évi Gombár-bemutatóról

A 2016. évi Gombár-bemutatóról

Tavaly a Gombár-bemutatót az akkori 9. d osztály nyerte, így idén Belley Kinga tanárnő osztályának jutottak a szervezési feladatok, melyet a tízedikesek igen rátermetten oldottak meg. Az Óbudai Kulturális Központban megrendezett színházi esten körünkben volt Ternovszky Béla, a Macskafogó c. rajzfilm rendezője és elfogadta meghívásunkat Tamás Ilona, Budapest 3. tankerületének igazgatója is. A zsűri elnöke Balázs Ágnes színművésznő, írónő volt.  A magyartanárok mellett a zsűriben foglalt helyet Gyimesi Róbert igazgató úr, Svarczné Micheller Erzsébet rajz-, vizuális kultúra- és médiaismeret szakos tanárnő, Orosz Erzsébet énektanárnő. A 10. d osztályt Solt Emese, a diáktanácsot Móra Dominik elnök képviselte, Nehéz-Posony Benedek pedig a tavalyi legjobb férfi főszereplőként segítette a zsűri munkáját.

Az előadások sorát a 7. a osztály kezdte Neos Theos című darabjával, melynek különlegessége volt, hogy a szövegkönyvét Malmosy Virág álnéven Mlynarik Júlia, 10. d osztályos diáklány készítette. A történetben a múlt és a jelen értékei ütköznek egymással, ezáltal mély erkölcsi tartalom jellemezte a jeleneteket. Olyan kérdéseket vetettek fel a látottak, mint például bele lehet-e avatkozni az emberek – istenek – sorsába? Meddig terjed az ember felelőssége? Hogyan őrizhetjük meg a barátságot? A rendező, Feketéné Kovács Anikó tanárnő segítségével ügyesen oldották meg a régi és a XXI. századi istenek – Lódítész (Rácz Viktória), Szekálosz (Börzsei Noel), Wifión (Gerlai András) és a többiek – jelmezét, s a “kisistenek” színészi alakítását is jutalmazta a zsűri. Pallasz Athéné szerepében Harangozó Lilla kapta a legjobb női főszereplőnek járó oklevelet. Horváth Miklós (fotós) játékát is jutalomban részesítették. A darab nagy erénye az egységes összkép volt. Ez az osztály nyerte a közönségdíjat is.

Rövid szünet után a 7. c-sek következtek zenés-táncos színdarabjukkal, a Macskafogóval. A forgatókönyv Nepp József és Ternovszky Béla azonos című rajzfilmje alapján készült. Már a szereplők bemutatása is ötletes volt, hiszen szinte mindenki – macskák, egerek és denevérek – kettős szerepben tűnt fel. Az egész előadást jellemző lendületességet a zsűri  a “l’ EGÉR –dekesebb előadásért” oklevéllel jutalmazta. Kiemelkedő alakítást nyújtott Wágner Viktória (Safranek), Gutási Ádám (Neró von Schwartz), Grónás Janka (Pedró), Botyánszki Anna (egérkölyök). A négy egér-gengszter (Pál Flóra, Erdélyi Flóra, Kamuthy Maja, Bundik Barbara) tánca, humora igazi siker volt. A darabot Molnárné Vámos Katalin tanárnő rendezte, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat is adaptációjával.

A Proboldó egy olyan bolt, amelyben az ember valamennyi problémáját megoldják. Legyen szó szerelmi bánatról vagy gyereknevelésről, avagy kényszeres viselkedésről, a boltosok (Andó Lujza, Kovács Nikolett, Rassai Erik, Peőcz Richárd) előtt nem létezik akadály. A 7. b-sek darabja azért volt remek játék, mert Simon Péter tanár úr szerzőként a diákokra írta, szabta a szerepeket. A zsűri döntése alapján ez az osztály nyerte el a legjobb előadás oklevelét. A három éves gyerek szerepében Rózsa Richárd is megkapta méltó jutalmát, de hasonlóan járt a szerelmes és a kisasszony is, vagyis Tóth Gellért és Kirchhof Barna, akik „egymás kezét nyerték el”:)

Az estét a Makkné Kende Adrienn tanárnő által rendezett előadás, a Liliomfi zárta. A produkciót a 9. d-sek átdolgozásában láthattuk, egy főpróbába csöppenve. A Szilvai Tódort alakító Csongrádi Máté szinte lubickolt a szerepében, így ő kapta a legjobb férfi főszereplő díját. Gyuri pincér, azaz Nagy Kristóf olyan ügyesen rögtönzött a véletlenül kiömlött bor láttán, hogy még egy valódi színész is megirigyelhette volna. Mellette a zsűri oklevéllel jutalmazta Bereti Szanna – Erzsi – és Sumicz Benedek – Kányai, a fogadós – játékát is. Ötletes volt a darabot záró táncbetét is, a diákok felszabadultan járták a táncot. Ez az osztály nyerte a legszebb plakát és legötletesebb díszlet oklevelét is.

Míg a zsűri meghozta a döntését, a közönséget a Gáspár András színművész által vezetett ÁSZ színjátszócsoport szórakoztatta Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve alapján készített laza helyzetgyakorlat-füzérével.

Az eredményhirdetés során Balázs Ágnes színművésznő, írónő, a zsűri elnöke kiemelte, hogy az osztályokhoz méltó humoros és egyben tanulságos darabokat láthattunk. Értékelte a rendezőtanárok munkáját, a hatalmas csapatjátékot, mely a kezdő osztályokat igazi közösséggé formálta az elmúlt félév során.

Kőváriné dr. Fülöp Katalin