1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 21/22 » Dr. Tüdős Éva beszámolója a Climate cares! for a better environment Erasmus+ továbbképzésről (2022. április 23-29. Reykjavík, Izland)

Dr. Tüdős Éva beszámolója a Climate cares! for a better environment Erasmus+ továbbképzésről (2022. április 23-29. Reykjavík, Izland)

Pályázatírás és hosszú tervezgetés, szervezés előzte meg az utamat. Eredendően egy másik kurzusra jelentkeztem, de az sajnos (?) nem indult. Azt nem tudom, mit veszítettem, azt viszont igen, hogy a reykjavíki tanfolyammal, az utazással sokat nyertem.

PMSE (Projekt Management Spain Erasmus Plus) által szervezet tanfolyamra jelentkeztem, melynek célja a környezettudatos szemlélet kialakítása, a klímaváltozás veszélyeinek, okainak megismertetése tanárokkal és más közoktatási dolgozókkal. Távolabbi cél, hogy ezáltal továbbadjuk a diákoknak ezt a látásmódot és az intézményekben környezettudatosabb körülmények kialakításában vegyünk részt. A PMSE több más témájú kurzust is szervez. Ottlétemkor 5 tanfolyam zajlott párhuzamosan.

A továbbképzésre való jelentkezésen kívül mindent nekem kellett intézni: utazást, szállást és étkezést is. A nagy távolság miatt repülővel utaztam a városon belül buszbérletet használtam, de nagyon sok helyre gyalog is el lehet jutni, mivel Reykjavík viszonylag kis város. Bérletemmel a városon kívüli helyekre is el tudtam menni szabadidőmben. (Amúgy a telefonos app a 3. használat után nem működött, de Izlandon bíznak az emberben, minden utazásnál elmagyaráztam a buszvezetőnek a helyzetet, aki ezt el is hitte 😊.)

Esja:

Heidmork:

 

Világítótorony:

A tanfolyamon sok érdekes emberrel megismerkedtem. Résztvevők között volt német, olasz, spanyol, görög, észt, horvát, francia. A csoportban természettudományos tárgyat tanító kollégák, angoltanárok és egyéb iskolai dolgozók voltak. Az oktatás és a beszélgetés angolul folyt. A tantermi foglalkozásokon kívül elvittek minket a Pearl múzeumba, egy geotermikus hőerőműbe és Seltun fumarolához.

 

A kurzuson nagyon sok mindenről beszélgettünk, tanultunk: az energiatermelésről és felhasználásról, környezettudatos fogyasztásról, étkezésről, környezetszennyezésről, klímaválságól. Megosztottuk egymással a nézeteinket, illetve az eltérő kulturális szokásainkat. Számos interaktív foglalkozással ismerkedtünk meg. A kurzus végén mindenki tartott angolul előadást saját iskolájáról és magáról. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a későbbiekben együttműködések alakulhassanak ki a résztvevők között. A tanfolyam teljesítéséről mindannyian bizonyítványt kaptunk.

Nagyon sok élménnyel feltöltődve és új tapasztalatokkal érkeztem haza Reykjavíkból. Mivel az iskola 2022-ben induló Erasmus+ akkreditációs pályázatában én voltam az egyik első kiutazó, tapasztalataimat több összejövetelen megosztottam kollégáimmal. Egyrészt az utazás szervezésével kapcsolatos, másrészt a tanfolyamomon tanultakat, az iskolai életbe, tanításba beépíthető ismereteket. Az egészségnapon az egyik csoportban ökológiai lábnyom témájú foglalkozást tartottam. Osztályommal közös ebéd keretében gondolkodtunk az egészséges/ökotudatos táplálkozásról.