1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Német munkaközösség archívum » Élménybeszámoló schärdingi német nyelvi táborról
Élménybeszámoló schärdingi német nyelvi táborról

Élménybeszámoló schärdingi német nyelvi táborról

Ezen a nyáron is megrendezésre került a német nyelvi tábor, melynek helyszíne idén az ausztriai Schärding nevű kisváros volt.

A korai indulásnak köszönhetően délutánra megérkeztünk Mauthausenbe, ahol körbe sétáltunk az egykori koncentrációs tábor területén. Következő megállónk Schärding volt, ahol elfoglaltuk az idegenvezetőnk által magyar luxusszállodának nevezett kollégiumot. A háromfogásos vacsora után közös sétát tettünk a barokk óvárosban, egy hídon átkelve pedig még Németországba is eljutottunk.

Másnap reggel már el is kezdődtek a nyelvórák, melyek idejére – tudásunk szerint – csoportokra oszlottunk. Mi a kezdő csoportba kerültünk. Egy év német tanulás után azért néha akadtak gondjaink a nyelv megértésével és a beszéddel is. Szerencsére a tanárunk nagyon segítőkész és kedves volt, így ha valaminek a megértése nehézséget okozott, angolul igyekezett elmagyarázni azt. Így két legyet ütöttünk egy csapásra: a német fejlesztése mellett az angolt is gyakorolhattuk. Nagyon élveztük a tanórákat, mivel játékosabbak voltak, mint az iskolában megszokott tanítási óráink; sokat beszélgettünk, zenét hallgattunk, játszottunk. Délutánra még az időjárás is nekünk kedvezett, a helyi strandon pihenhettük ki a délelőtt fáradalmait, megpróbáltatásait. Csorba tanárnő jóvoltából még este is gyarapíthattuk a német tudásunkat: a biliárd, a sport és az esti séták közötti időre kaptunk néhány gyakorló feladatot.

A harmadik nap délutánját Baumkronenwegben töltöttük el, ahol a lombkoronák közötti kiépített úton sétáltunk és gyönyörködtünk a tájban.

Szerdán Passauba látogattuk, ahol a város templomainak megtekintése után szabadidőt kaptunk, hogy megnézzük a Duna, az Inn és az Ilz összefolyását.

Az utolsó tanítási napunkat egy sörgyárban kezdtük, ott betekintést nyerhettük a sörgyártás rejtelmeibe, és megízlelhettük a híres német sört. Délután Altötting városát és persze kihagyhatatlan templomait csodáltuk meg, majd a burghauseni kastélyban tettünk sétát.

Pénteken meglátogattunk egy likőrgyárat, itt gyógynövényekből készült pálinkákat, likőröket és gyümölcsecetet állítottak elő. Ezen a napon még egy üveggyárhoz is elmentünk, ahol néhány szerencsés az üvegfúvás mesterségét próbálhatta ki. Következő úticélunk a bajoroszági bobpálya volt, ahol a jó pályának köszönhetően órákig elidőztünk. Ezután a vállalkozó szelleműek a hűvösebb idő ellenére strandra mehettek, akik pedig inkább kihagyták a csobbanás lehetőségét, azok a városban sétálhattak.

Az utolsó nap hazafelé menet megálltunk Linzben, ahol sajnos nem volt sok időnk, de azért kaptunk egy kis ízelítőt a város életéből.

Mindenki rengeteg élménnyel és új barátokkal tért haza a táborból. Reméljük, jövőre is legalább ilyen jó társaság fog összekovácsolódni, mint idén. Szeretnénk köszönetet mondani Csorbáné Tóth Irén tanárnőnek a szervezésért, és hogy eltöltötte velünk ezt a felejthetetlen hetet.

Bajmóczi Vivien, Geiszelhardt Eszter (10.a)

 

20150707_152944