1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Gombár-bemutató 2018

Gombár-bemutató 2018

Idén a szokatlanul hideg március végére (március 23.) esett az Árpád Napokat nyitó rendezvényünk az Óbudai Kulturális Központban. A Gombár-bemutató szervezését a 8.a-sok, Széllné Hajdú Indira tanárnő lelkes diákjai látták el. Ott voltak a bejáró- és főpróbán, lesték a rendező tanárok és a fellépő osztályok minden egyes szavát: asztalokat, székeket, létrát pakoltak, szaladtak a technikusi szobába, ha valami újabb kívánság merült fel. Kedvesen nyugtatták a kezdő osztályok tanulóit: „túl lehet élni a Gombárt…az árpádos élmények közt ez a legjobb, jaaaa, meg a gólyatábor!” 🙂

A zsűritagok között köszönthettük Kelemen Viktóriát, Óbuda-Békásmegyer alpolgármesterét, az Árpád Gimnázium vezetőségét: Gyimesi Róbert igazgató urat, Tamásné Hantos Gabriella és Koncz Levente igazgatóhelyetteseket, valamint a magyartanárok mellett – Molnárné Vámos Katalin, Lőrincz Andrea, Nagy BoglárkaOrosz Erzsébet énektanárnőt, Tóth Fannit, a Diákönkormányzat leköszönő elnökét és Takács Emesét, a szervező osztály képviseletében. A zsűri elnöki feladatait idén is Balázs Ágnes színművésznő, írónő látta el, aki most is szívesen jött közénk.

Az est a 7.a-sok előadásával indult, akik Pete Docter és Ronnie Del Carmen Agymanók c. meséjét írták át Feketéné Kovács Anikó tanárnő rendezésében. Ezek a kedves kis lények a főszereplő, a 12 éves Riley – Fábián Dorina – gondolataiért, érzelmeiért vállaltak felelősséget, s igyekeztek számára megkönnyíteni a kamaszságot. Majré, Undor és Harag (Skrodzki Marko, Kapás Noémi, Németh Kolos) mindent elkövettek Riley-ért, mikor társaik már nem voltak velük. Bájos volt, ahogy Derű – Radnai Réka, aki a legjobb női főszereplő díját kapta – próbálta meggyőzni Bánatot – Ilyés Margit – az élet szépségéről, több-kevesebb sikerrel. Láthattuk a szülők – Bacsó Dóra és Harangozó Zsombor – gondolatait is, Higl Patrik pedig Apamajré szerepében valóban majrézott. Izsáné Deák Mária osztályfőnök tanárnő is feltűnt egy pillanatra a színen, szavait: „Gyertek gyerekek, mutassuk meg Riley-nak a kémiaszertárt!”, hangos nevetés kísérte. Az osztály értékelésekor Balázs Ágnes zsűrielnök kiemelte a gyerekek bátor játékát, a korosztályukhoz mért darabválasztást, s oklevelet adott át többek között az aprólékosan kidolgozott csodaszép díszletükért is.

A fantasy és Tolkien műveiért rajongó Csősz Dániel kollégánk első rendezését láthattuk a 7.c osztály előadásában. A Hobbit c. történetet dolgozták át az Oda és vissza – egy hobbit meséje Zsákos Bilbó tollából címmel. Előadásuknak filmes kerettörténetet adtak, kiváló fény- és hangeffektekkel (sárkányüvöltés), zenei betétekkel (Ed Sheeran: I see fire) tették még izgalmasabbá Bilbó – Turán Viktória – útkeresését. Nati – Horváth Natália a lelkes diák szerepében –, Kirilla pedig cinikusként – Kirchhof Lilla – kommentálták az eseményeket. Gandalf, a mágus – Molnár Vince -, Dwalin, a harcias törp – Zsámbokréti Zsófia –, Gloin, a morcos törp – Sándor Anna – kiemelkedett színészi játékával a csapatból. Mellettük elsöprő volt Ádám Dóra Gollam szerepében, aki szinte átlényegült a dünnyögő, találós kérdéseket soroló, „drágaszágát” kereső hobbittá. No és ne felejtkezzünk el Boda Bendegúzról sem – Szmóg, a sárkány –, aki hatalmas szárnyaival és ….„Farkam csapása, mint a mennykő!” mondatával tartotta rettegésben a mese szereplőit.

Simon Péter tanár úr rendezései mindig tematikus jellegűek. A Szerelem, a Proboldó (a bolt, ahol valamennyi problémánkat megoldhatjuk) és az Asztromédia hideg magánya után idén a Barátság feldolgozása következett. A 7.b-sek Ugye, mi jó barátok vagyunk? címmel mutatták be jeleneteiket, s közben felhangzott egy-egy LGT és Bródy-szerzemény. Az Úgy táncolnék veled jelenetben Könye Nátán egy laza gesztussal hívta el az iskolabálba Fülöp Annát, s ezt Molnár Ádám csak tátott szájjal nézte. A hecc-ben még a kutyáját sétáltató Kürtösi Balázs tanár urat is megviccelték, Wernsdörfer Albert halandzsája pedig a werkfilmbe is belekerült. Nagy Mihály és Török Barnabás átérezte egymás fájdalmát (A baleset), látszik, hogy Simon tanár úrnak kisebb gyermekei vannak, pontosan tudja, hogy vállalnak sorsközösséget egymással a kicsik. A magabiztos rendezői vezetés olyan élethelyzeteket mutatott be, amelyek valamennyiünk lelkét megérintik. Így megrendítő volt, s könnyeket csalt a szemekbe a Bocsáss meg!-jelenetben Kovács Lujza és Schleier Anna párbeszéde. A zsűri döntése alapján Simon Péter tanár úr a legjobb dramaturg díját kapta.

“Mert mi a barátság?

A barátság nem beteg, hogy ápolnunk kellene. Nem is kell ébren tartani, mert aligha álmos. A barátság nem rab vagy fogoly, hogy őrizzük. A barátság nem kincs, hogy sárkány csücsüljön rajta! A barátság mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. A barátság soha el nem múlik.”

A kezdő osztályok produkcióit a 9.d zárta, akik Gimesi Dóra adaptációja nyomán Jane Teller Semmi c. regényét vitték színpadra, közösen dolgozták át magyartanárukkal, Fülöp Katalin tanárnővel. A kezdetben betiltott, majd pedig kötelező olvasmánnyá lett dán regény előadását nagy várakozás előzte meg. Több tanár kolléga is aggodalmát fejezte ki a téma miatt, ám az osztálynak mégis sikerült a provokatív kérdéseket felvető történetet anélkül előadni, hogy akár a szöveg, akár a tett megbotránkoztató lett volna a közönség számára. A feszültséget a gyerekek nagyszerűen oldották gördülékeny játékukkal, határozott gesztusaikkal, humorukkal. A mesélő Agnes – Sipos Gabriella – ügyesen vezette társait, s együtt magyarázták a színfalak mögötti eseményeket. A valódi Agnes – Juhász Panna Terézia – Elise és Sophie – Somfai Dóri és Kocsis Adél – játéka meggyőző volt, tudták, hogy valamit tenniük kell az életüket feldúló Pierre Anthonért. Forgács Bálint egy létra tetejéről kárörvendően nézte a jeleneteket, előadása oly szuggesztív volt, hogy ő kapta a legjobb férfi főszereplő díját. A zsűri oklevéllel jutalmazta Katzenbach Kristóf, Romhányi Levente, Csongrádi Kristóf és Angyal Balázs alakítását is, akik szintén szembeszálltak P.Anthon szavaival. A fotóriportert alakító Osvald Olivér és a tanárnő szerepében lubickoló Fetter Katalin is oklevelet kapott. A darabot végig a Quimby zenéje kísérte, majd pedig Márti dalát Kovách Kata felvezetésével közösen énekelték az osztály tagjai – mintegy feloldásként. Idén a zsűri döntése alapján a legjobb előadás, rendezés és közönség díját is a 9.d osztály Semmi c. darabja nyerte Fülöp Katalin rendezésében. Úgy tűnik, sikerült bebizonyítaniuk, hogy az életnek igenis van értelme! 🙂

Míg a zsűri visszavonulva értékelt, addig a Gáspár András színművész által vezetett ÁSZ színjátszó csoport Svábok c. darabját láthattuk. A gimnázium médiásai – Gutási Ádám, Csongrádi Máté, Földes Artúr és Csongrádi Kristóf – azaz a ClearGate Studio tagjai levetítették werkfilmjüket, melyben a Gombár próbafolyamatának humoros pillanatait örökítették meg.

Az est zárásaként Balázs Ágnes színművésznő kiemelte valamennyi osztály kiváló játékát, hangsúlyozta az Árpád Gimnázium közösségformáló erejét, melyben egyetemes emberi értékeket hordozó és átadó pedagógusok támogatásával válnak valódi felnőttekké a diákok.

A fotókat Somfai Réka, Szabó Bence és Csongrádi Máté készítette.