1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Gombár-bemutató 2023

Gombár-bemutató 2023

Hagyományos tavaszi színházi bemutatónkat idén az Árpád Média Önképző Köre által szervezett és meghirdetett “BIT-TÉR-KÉP” című díjátadóval egybekötött fotókiállítással kezdtük. A fotókat értékelő zsűri elnöke egykori diákunk, Kristófy Dániel, Barcsay-díjas képzőművész volt. A diákok mellett, jutalmazták Molnárné Vámos Katalin kolléganőnk „Tükröződés” c. fotóját is makró-kihívás kategóriában.

Az est ezután a kezdő osztályok színdarab-bemutatójával folytatódott, melynek szervezője Frajna Mirella tanárnő vezetésével a 10.d osztály volt. A technikáért az Árpád Média közössége felelt. A zsűriben helyet foglalt Kis Róbert igazgató úr, Tamásné Hantos Gabriella és Koncz Levente igazgatóhelyettesek, művésztanáraink: Kúnné Kocsis Erzsébet és Svarczné Micheller Erzsébet tanárnők, a magyartanárok közül Neubauer Babett és Simon Péter. Természetesen a diákok is képviseltették magukat. Darvas Dóra a Diáktanács elnöke, Pataki Krisztina, Horváth Boldizsár és Gelencsér Máté a tavalyi legjobb női- és férfi főszereplők szerepeltek a zsűriben. Az est gondos, mindenre kiterjedő szakmai értékelését Balázs Ágnes színművész és drámatanártól hallhattuk. Összefoglalójában elhangzott, hogy immár 18. éve követi és csodálja azt a szakmai munkát, amit gimnáziumunk magyartanárai folytatnak színházi nevelés terén. Igyekeznek megtalálni azt a darabot, amely illeszkedik az adott korcsoporthoz és osztályhoz. Elérik, hogy a diákok értsék és megértsék, majd pedig pontosan megtanulják a szöveget. Utalt arra, hogy mennyire nehéz a színpadon állni. S a színpad csak a bátraké és élni csak bátran érdemes.

A 7.a osztályt tanító Fülöp Katalin egy ókori görög történetet választott. A tanárnő a kortárs író, Berg Judit Párisz almája c. darabját dolgozta át, a diákokkal közösen alakították a szöveget, formálták a karaktereket. A történetben helyet kapott Gyanó Éva osztályfőnök tanárnő is, aki Nikéként lépett színpadra. Az előadás értékét növelte a gyerekek biztos szövegtudása, bátor színészi játéka és a kreatív megoldások. Így például a kar maszkos megjelenése, vagy az istenek szimbolikus ábrázolása, különös tekintettel Niké kiegészítőire. A zsűri oklevéllel jutalmazta Zhou Yuxin Melisszát, Aithra, Heléna szolgálója és Karácsonyi Gergőt Párisz megformálásáért. A legjobb női mellékszereplő Kovács Polett lett, aki Eriszt alakította, míg ebből az osztályból került ki a legjobb női főszereplő megosztott díja is. Király Boglárka Héraként való megjelenése méltó volt a dicsérő szavakra. Az istennők finom tánca is elismerést váltott ki az értékelőkből. A zsűri valamennyi osztály esetében méltatta a kiemelkedő jelenteket is. Párisz Aphrodité segítségével csábította el Helénát – Karácsonyi Gergő, Tátrai Csenge, Császár Lili –, s a humoros „udvarlási-jelenet” szintén jutalmat érdemelt. Dányi Dalma a legjobb hangszeres közreműködő oklevelét vehette át, míg a Vízkelety Eszter által készített plakát is oklevelet érdemelt. Koncz Levente igazgatóhelyettes úr Fülöp Katalin tanárnőnek a legötletesebb rendezői gondolat díját adta át.

Csányi Levente tanár úr Jókai Mór az 1885-ben készült Cigánybáró regényéből készült filmes produkcióhoz, az 1995-ös Dargay Attila rendezéshez, a Szaffihoz nyúlt és készített forgatókönyvet a 7.b-sek számára. Előadásuk egy alkalmi tévéműsorral indult, amelyben több utalást is hallhattunk a tavalyi évben látott színdarabokra. A sokszínű történet igen bájosan, sok ötlettel jelent meg a színpadon. A darabban az osztályfőnök, Vargáné Szukics Sarolta is szerepelt, s hogy mindenki szerephez jusson, a tanár úr bizonyos alakokat megkettőzött. Az ötletért járó jutalom nem is maradt el. A Kormányzó és Szelep kettőséért Vucskán Máté és Szép Csaba Máté a legjobb páros alakítás oklevelét vehette át. Valamennyi szereplő a pasa kincse után áhítozott, így nem meglepő, hogy a zsűri kiemelkedő jelenetként értékelte a kincs sorsát. Bozsó Benedek, azaz Pusola játéka sokakat megnevettetett, ő kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó oklevelet. Kiemelkedő alakításáért szintén oklevelet kapott Kukla Dalma Kíra Caffrinka anyó megjelenítéséért.

Mindig sikerrel jár, ha a rendezőtanárnak sikerül rávennie az osztályfőnököt a szereplésre. Így tett Móczárné Köves Eszter tanárnő is, mikor megkérte Gedeon Veronikát, hogy vállaljon egy kisebb jelenetet a 7.c-sek Égig érő fű Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál c. regényéből készült adaptációjának bemutatásában. Azonban a rendező kolléganő még egy vendégművészt hívott a játékba, az osztályfőnök bájos kislányát. Seprődi Júlia alakításáért a zsűritől a kiemelkedő vendégszereplő oklevelét kapta. „Csak az a szép zöld gyep. Csak az fog nekem hiányozni.” – hangzott el többször is Poldi bácsi, azaz Pulai Nimród szájából, aki egy katartikus jelentben adja át botját a következő parkőrnek. Kiemelkedő alakításáért természetesen oklevelet érdemelt. Az előadásban a karakterek végig éltek a színpadon, s ennek következtében szintén oklevelet vehetett át Kulin Kamilla (Síróbaba), Szilágyi Gergely (Dezső bácsi), Lengyel Veréna (Kamilla kisasszony) is. A darab legjobb csoportos jelenete a „sorban állás” volt, míg a „majális-jelenetet” is jutalmazta a zsűri. Misu, Dezső bácsi unokaöccse a szívén viselte Poldi bácsi sorsát, amiért Bank Márton a legjobb férfi főszereplőnek járó oklevelet vehette át. A 7.c osztály a díszletük kivitelezéséért is oklevelet kapott. A legjobb rendezésért járó oklevelet a zsűri elnöke, Balázs Ágnes adta át Móczárné Köves Eszter tanárnőnek. Mivel a legjobb előadás oklevele is ezé az osztályé lett, jövőre ők szervezhetik meg a Gombár-ünnepet.

Molnárné Vámos Katalin Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember c. regényéből készített forgatókönyvet a 9.d osztály számára. Ötletének megvalósításához fölhasználta Norman Jewison filmjét, valamint Jerry Bock és John Williams zenei betéteit. Ahhoz, hogy teljes legyen a darab, a diákok alaposan megismerkedtek a zsidó hagyományokkal. Magyartanáruk és osztályfőnökük, Csonka Katalin tanárnő kíséretében ellátogattak a Frankel Leó utcai zsinagógába, ahol többek között a házassági szertartás rituáléjáról is beszélt nekik dr. Verő Tamás rabbi. Előadásuk során remekül kihasználták a technika adta lehetőségeket, ikonikus Chagall-festmények színesítették a cselekményt. Ennek az osztálynak még a meghívója is a történetet idézte, hiszen egy klasszikus tejeskannát formált, s a jelmezeikkel is igyekeztek a kort megidézni. A jutalom nem is maradt el: a zsűri nekik ítélte a legötletesebb meghívó és legjobb jelmez díját is. Balázs Ágnes értékelésében kiemelte, hogy az osztály úgy élt és működött a színpadon, mint egy valódi színjátszócsoport. A híres betétdalt – Ha én gazdag lennék – közösen adták elő, s több táncjelenet is színesítette a látottakat. A 9.d-sek ezért a legjobb élőzenéért járó oklevéllel is gazdagodtak. A történetet lezáró „falu elhagyása” katartikus jelenetért is oklevél járt. Az előadásban kiemelkedő szerepet nyújtott Varga Tamás Tevjeként, Fekete Márk Lazar Wolfként, ki a hentes alakjában jelent meg. Jónás Ábel kiváló táncalakításáért vehetett át oklevelet. Megható volt Szebenyi-Brindza Boglárka alakítása is, aki Golde, Tevje feleségének megformálásért a legjobb női főszereplőnek járó (megosztott) oklevelet vehette át. Molnárné Vámos Katalin tanárnő nem csupán a legjobban sikerült forgatókönyv adaptációért járó oklevelet kapta, hanem a legjobb tanári produkciót is tőle láthattuk, ahogy kofaként feltűnt a nyitójelenetben.

Az értékelés során Kis Róbert igazgató úr egy-egy szál virággal kedveskedett a rendezőtanároknak és osztályfőnököknek, míg az osztályok Frajna Mirella tanárnőtől vehették át tortautalványukat.

A fotókat az Árpád Média tagjai, Balding Emma, Kovács Dóra, Rassai Amanda és Skrodzki Marko készítette.