1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Testnevelés munkaközösség » Ismét tornaterem lesz a nagyelőadóból

Ismét tornaterem lesz a nagyelőadóból

157 millió forintos kormányzati támogatásból tornatermet alakítanak ki az Árpád Gimnáziumban – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján iskolánkban.

Varga Mihály elmondta: a nagy múltú iskola az ötvenes évektől társbérletre kényszerült, meg kellett válnia aulájától és egyik tornatermétől is. Ez egy olyan, a sport terén kiemelkedő intézmény esetén, mint az Árpád Gimnázium, nagy veszteséget jelentett – tette hozzá, kiemelve, hogy az idejáró diákok, a tanárok, az iskola vezetése, a szülők és az öregdiákok az önkormányzattal együtt keresték a megoldást. A kormány tavaly év végi döntése erre az igényre mondott igent, amely megfelel majd az óbudaiak elvárásainak. A beruházás nem csak a jelenről, hanem a jövőről is szól, mert megoldanak egy régi problémát. Az oktatás folyamatosan változó terület, amelybe érdemes befektetni és keresni a megújulás lehetőségét – hangsúlyozta a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban, szintén részben kormányzati támogatásból, energetikai felújítást hajtottak végre az épületben, tavaly év végén pedig informatikai fejlesztések is voltak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Óbuda az elmúlt két évtizedben Budapest egyik leggyorsabban fejlődő városrésze, az elmúlt néhány év pedig – a fővárosi és az országos összehasonlításban is – kiemelten sikeresnek tekinthető. A kormány támogatásával megvalósuló beruházások közül megemlítette a Kandó Kálmán, illetve a Márton Áron Szakkollégium felújítását, a békásmegyeri piac rekonstrukcióját, a Mészkő park kialakítását.

Tarlós István főpolgármester – mint az iskola egykori diákja – személyes emlékeit is felidézve mondott köszönetet azért, hogy az iskolában a testnevelés méltóbb kereteket kap a jövőben. Elmondta: az 1902-ben létrehozott iskolát az 1950-es években „kiforgatták a vagyonából és csak vendégként” működhetett az épületben, ugyanis technikumot költöztettek be, a tornaterem helyén pedig előadótermet alakítottak ki. Az intézmény végül 2005-ben kapta vissza az épületet, a terem pedig most visszanyerheti eredeti funkcióját. Varga Mihály mellett köszönetét fejezte ki Bús Balázs polgármesternek, aki – mint mondta – szintén szívén viseli a gimnázium sorsát.

Tamás Ilona, az Észak-budapesti Tankerületi Központ igazgatója ismertette, hogy a III. kerületben 26 intézményben mintegy 12 ezer diák oktatását biztosítja az állam, évente mintegy 8 milliárd forintból. Hangsúlyozta a mindennapos testnevelés fontosságát, és az ehhez szükséges infrastruktúra biztosítását. Megköszönte Tarlós István főpolgármesternek, hogy a városrész korábbi polgármestereként visszaszerezte a kerületnek az iskolát. Hozzátette, Óbuda polgármesterének szintén jelentős szerepe van abban, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a lehetőségei nyújtotta eszközökkel támogatja a gimnáziumot, például legutóbb a nyílászárók cseréjét.

A terem 2006-os és …

remélt, jövőbeli állapota

 

 

 

 

 

A Tankerhír és az obuda.hu cikkei nyomán