1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Közösségeink » Munkaközösségek » Természettudományi munkaközösség » Túraszakosztály » A túraszakosztály története

A túraszakosztály története

2011 szeptemberében hatodik esztendejébe lépett az iskolai természetjáró mozgalom. A mostani 12.A és 12.B lelkes csapatának tagjai hat éve még hátulgombolósak voltak, amikor Drégely várának meghódításával elkezdődtek a kirándulások.

Mára már a vérünkbe ivódott, hogy minden hónap második szombatján indulunk a a Börzsöny, a Cserhát, a Visegrádi-hegység, a Gerecse vagy a Vértes valamelyik pontjára túrázni, és bárkit szeretettel várunk, akinek éppen kedve és ideje van csatlakozni.

Jól bevált buszos partnerünk van. Kilenc órakor indulunk a suli elől, és a kora délutáni órákban érkezünk. Az utazási költségeket alapítványunk támogatja.

A kirándulásokon jó a hangulat, a meghódított objektum tetején mindig pikniket tartunk. Az is lelkesíti a résztvevőket, hogy minden negyedik kirándulás után egy természetjáró pólót kapnak jutalmul.

Három alkalommal sikerült már kétnapos kirándulást szervezni. Idén a Bakony szurdokvölgyeit jártuk be, előtte a Vértesben voltunk, és az első kétnaposat pedig Nógrádban éltük meg. Mindegyik kirándulásnak nagy sikere volt.

Feledhetetlen közös élményeink vannak:
– amikor eltévedtünk a nagy hóban a Nagy-Getén;
– amikor beragadt a buszunk a sárba, és kitoltuk azt;
– amikor nem bírtunk átkelni a megáradt patakokon Nagybörzsönynél;
– amikor a jég fogságába estünk a Thirring-szikláknál;
– amikor derékig süllyedtünk a sárba Magyarkút és Nógrád vára között.

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány olyan helyet, amelyeket már meghódítottunk: Nagy-Hideg-hegy, Nagy-Mána, Drégely vára, Nógrád vára, Vitány vára, Csővár, Szanda vára, Somoskő vára, Dobogókő, Thirring-sziklák, Zsivány-sziklák, Prédikálószék, Holdvilág-árok, Lajos-forrás, Dera-patak-völgye, Rám-szakadék, Naszály, Nagy-Kevély, Hegyes-tető, Nagy-Gete, Nagy-Kopasz, Haraszt-hegy, Kő-hegy, a gánti bauxitbánya, a kazári riolittufából álló dombok, Vöröskő, Magyarkút, Nyakas-kő, a pákozdi ingókövek, a dömösi barátlakások, a Cuha-patak szurdokvölgye és a Gaja-patak szurdokvölgye.

Ha úgy adódik, olyan szépségeket is megnézünk, amelyeket nem kell meghódítani, de a magyar léleknek ismernie kell. Ilyenek a majki kamalduli szerzetesek, az oroszlányi és a salgótarjáni szénbányamúzeum, a kazári vasalómúzeum és tájház, a cseszneki vár, a tési szélmalmok, a vértesszentkereszti kolostorrom, a martonvásári kastély, az Alcsúti Arborétum, a sátorkőpusztai kristálybarlang, a Szelim-barlang, a Bárca-hegyi-barlang, a Násznép-barlang.

Remélem, még sok-sok ilyen csodát megnézhetünk együtt.

Sziliné Dienes Irén, Tajtiné Váradi Emőke

Az írást a Tíz év könyve – képek az Árpád Gimnázium életéből (2002-2012) című kiadványból vettük át.