1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Történelem munkaközösség » Krakkói kirándulás (2022)

Krakkói kirándulás (2022)

Szalay tanárnő 2022-ben újra megszervezte a végzős osztályok számára a járvány előtti időszakban hagyományossá vált krakkói kirándulást. Az alábbiakban két résztvevő diák beszámolóját lehet olvasni.

Krakkó 2022

Idén nagyon várták a végzős osztályok a krakkói kirándulást, mert az elmúlt években nem volt lehetőségük az elballagó tanulóknak arra, hogy részt vegyenek ezen a programon. Szalay tanárnő vezetésével 44 kalandvágyó diák ismerhette meg Szlovákia, Lengyelország és Csehország különböző városainak történelmét egy sokszínű program keretein belül.

Október 28-án, péntek reggel 7 órakor indult a buszunk. Első állomásunk Kassa volt, Szlovákia második legnagyobb városa. Itt megtekintettük a Szent Erzsébet székesegyházat, majd egy rövid szabadidő után már robogtunk is tovább szállásunk felé Krakkóba. Este a vacsora után tettünk egy közös sétát a belvárosban.

Másnap reggeli után azonnal megkezdtük Krakkó történelmi nevezetességeinek feltérképezését. Nappali fényben is megtekintettük az óváros főterét, a Posztócsarnokot, és a téren található két templomot. Ezen az állomáson sok érdekességet megtudhattunk a város múltjáról, például azt, hogy ez volt a legnagyobb kiterjedésű középkori főtér Európában. Megnéztük a világ egyik legrégebbi alapítású (1364) egyetemét, a Jagelló Egyetemet, melyet a mai napig sok magyar hallgató látogat. Kávészünet után folytatódott tovább sétánk a Wawelhez, ahol meglátogattuk a királyi palotát és a katedrálist. Ezután utunk az óvárostól délre fekvő zsidó negyedbe vezetett, amelyet a XIV. században III. Kázmér eredendően külön városként alapított, de később Krakkó történelmi központjává vált. Itt volt lehetőségünk megcsodálni a vásártéren árult, kézzel készült portékákat, valamint a tradicionális lengyel melegszendvicset, a zapiekankát is megkóstolhattuk.

Ebédszünetünk után átkelve a Visztula folyó feletti hídon következő és egyben napunk utolsó megállója a Schindler múzeum volt. Ez az épület a holokauszt idején Oskar Schindler gyártulajdonos és üzletember által vezetett gyár volt, mely mintegy 1200 zsidó életét mentette meg a második világháború borzalmaitól. Az angol nyelvű idegenvezetés során betekintést nyerhettünk a Lengyelországot, illetve főként Krakkót és a gyárat érintő események sorozatába a XX. század közepén zajló háború idején.

A szálláson elfogyasztott vacsora után kapott szabadidőben az évfolyam jelentős része elindult fakultatívan felfedezni a belvárost esti pompájában, és éjfélkor a kimenők szállásra való visszaérkezésével zártuk a napot.

Az utazásunk harmadik – egyben utolsó – napján a hotel elhagyása után eltöltöttünk pár órát  Nowa Hutában, a „szocialista mintavárosban”. Lengyelországban tovább utazva megtekintettük Cieszynt. A várost kettévágja a cseh-lengyel határ, birtoklása korábban feszültséget keltett a két ország között. A lengyel oldalon tettünk egy közös sétát a várban, majd a város főterén volt lehetőségünk ebédelni. Innen rögtön indultunk utolsó célpontunkhoz, Olmütz városába, ami az 1849. március 4-én kiadott oktrojált alkotmányról is nevezetes, de itt koronázták cseh királlyá Mátyást is. Sajnos a városközpontot csak sötétben tudtuk megtekinteni, és nem is volt rá sok időnk, de a kivilágított városháza és a Szentháromság-szobor tökéletes utolsó látnivaló volt. Ekkor már csak egy hosszú buszút állt előttünk. Végül három hosszú, élvezetes és programokkal teli nap után éjfél környékén visszaérkeztünk az Árpád Gimnáziumhoz.

Úgy érezzük, hogy mindenki nevében mondhatjuk, aki ott volt, hogy nagyon informatív, szórakoztató és emlékezetes kiránduláson vehettünk részt, amely méltó lezárása volt az Árpádos tantúráknak a 12.-es évfolyam számára! 😀

Ilyés Margit és Mireider Ádám (12.a)