1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Eredményeink 17/18 » Marozsák Tóbiás ezüstérmet szerzett a 48. fizikai diákolimpián

Marozsák Tóbiás ezüstérmet szerzett a 48. fizikai diákolimpián

Huszonegy év elteltével ismét árpádos résztvevője volt a fizikai diákolimpiának. 2017. július 16-24. között Jáva szigetén, az indonéziái Yogyakartában rendezték a 48. Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát (IPHO). Az ötfős magyar csapat tagjaként a versenyen ezüstérmet nyert Marozsák Tóbiás (11.b), akinek fizika tanára Gärtner István, és felkészítésében részt vett dr. Vankó Péter, iskolánk volt fizika tanára, valamint dr. Mezei István is. A diákolimpiáról a magyar olimpiai csapat vezetőjeként dr. Vankó Péter írt beszámolót, az alábbiakban ezt közöljük.

Sikeres szereplés a 48. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián

(Yogyakarta, Indonézia, 2017. július 16-24.)

A magyar csapat 1 arany- és 4 ezüstéremmel végzett a Yogyakartában július 16. és 24. között megrendezett versenyen.

A csapat és eredményeik:
Tompa Tamás Lajos aranyérem
Földes Ferenc Gimnázium, 12. oszt.
Felkészítő tanár: Zámborszky Ferenc
Kovács Péter Tamás ezüstérem
Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, 12. oszt.
Felkészítő tanár: Juhász Tibor, Pálovics Róbert
Marozsák Tóbiás ezüstérem
Óbudai Árpád Gimnázium, 11. oszt.
Felkészítő tanár: Gärtner István
Nagy Botond ezüstérem
Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, 12. oszt.
Felkészítő tanár: Pálovics Róbert
Németh Balázs ezüstérem
Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 11. oszt.
Felkészítő tanár: Dvorák Cecília, Csefkó Zoltán

Az olimpiára való készülés szokás szerint a budapesti (Szász Krisztián, Tasnádi Tamás, Vankó Péter, Vigh Máté), miskolci (Zámborszky Ferenc), pécsi (Kotek László), szegedi (Hilbert Margit, Sarlós Ferenc) és székesfehérvári (Orosz Tamás, Ujvári Sándor) olimpiai szakkörökön, valamint a BME Fizika Tanszékén szervezett mérési foglalkozásokon kezdődött. A csapatot a szakkörök résztvevői és az országos versenyeken kimagasló eredményeket elért tanulók közül az áprilisban megrendezett kétfordulós Kunfalvi Rezső versenyen válogattuk ki. A résztvevőknek a versenyen az olimpián szokásos stílusú és nehézségű elméleti és mérési fel-adatokat kellett megoldaniuk. Az egymást követő fordulók – az olimpiához hasonlóan – a versenyzők fizikai állóképességét is próbára tették. A csapat kiválasztásánál a válogatóversenyen elért eredmény mellett a korábbi versenyeredményeket és a KöMaL mérési versenyében elért eredményt is figyelembe vettük.

A felkészülés első lépéseként a csapat fiatalabb tagjai részt vettek az első alkalommal megrendezett Európai Fizikai Diákolimpián (EuPhO, Tartu, Észtország, 2017. május 20-24., , a verseny ütközött az érettségivel, így a 12.-esek nem tudtak részt venni). Ezt követte a hagyományos Román-Magyar előolimpián, ami ebben az évben Szatmárnémetiben (Románia) került megrendezésre – ezen a teljes csapat és három fiatalabb diák vett részt.

A csapat július 15-én, szombaton délelőtt, Vankó Péter (BME Fizikai Intézet) és Tasnádi Tamás (BME Matematikai Intézet) csapatvezetőkkel, valamint Szász Krisztián (BME Fizikai Intézet) megfigyelővel amszterdami és dzsakartai átszállásokkal utazott az indonéziai Yogyakartába és az összességében 30-35 órás út után vasárnap éjfélre érkezett meg a szálláshelyekre.

Hétfőn délelőtt volt a megnyitó, a csapatvezetők ezután vitatták meg és fordították le (reggelig tartó munkával) a mérési feladatokat, amelyeket a versenyzőknek másnap kellett volna megoldaniuk. A két mérési feladat egyikében sóoldatok diffúzióját kellett vizsgálni optikai módszerekkel, a másikban pedig egy mágneses csapdán alapuló földrengés- és vulkánérzékelőt kellett tanulmányozni. A reggelig elhúzódó fordítás, valamint súlyos szervezési készületlenségek miatt ezt a versenynapot végül egy nappal elhalasztották.

Szerdán a csapatvezetők is dolgoztak: reggeltől másnap hajnalig megvitatták és lefordították az elméleti feladatokat. Az első feladat galaxisokról és a sötét anyagról szólt, a második fel-adat témáját a helyszín adta: földrengés, vulkánkitörés, cunami. A harmadik feladatot a résztvevők leszavazták, így ahelyett (hosszú viták és finomítások után) a tartalékfeladat került kitűzésre, amely az Univerzum fejlődésével (tágulásával) foglalkozott. Csütörtökön délelőtt, a mérési fordulóhoz hasonlóan, a versenyzőknek ismét 5 órájuk volt a feladatok megoldására. A verseny ismét csúszással (2 órával később) kezdődött, és mint később kiderült, a versenyzők jelentős része nem megfelelő feladatlapot kapott (a magyar versenyzők az egész napos munkával lefordított magyar verzió helyett egy gyenge minőségű angolt kaptak).

A két forduló között és a verseny után a szervezők különböző programokat szerveztek. A diákok és a tanárok is megnézték a IX. században épült Borobudurt, amely a világ legnagyobb buddhista temploma, valamint a yogyakartai szultáni palotát. A diákok ezen kívül falusi környezetben ismerkedhettek a rizsültetéssel és a batikolással.

Eközben a csapatvezetők és a rendezők is kijavították a dolgozatokat, de a súlyos rendezési hibák miatt a szokásos egyeztetés (úgynevezett moderáció) helyett a Nemzetközi Fizikai Diákolimpia holland elnöke és ausztrál főtitkára próbálta a lehető legigazságosabban korrigálni a hibákat. A döntés értelmében kivételesen csak az érmekről született döntés, pontszámokról, és egyes érmeken belül a sorrendről nem.
Vasárnap délelőtt került sor a díjkiosztóra és az azt követő záró ebédre. Ezután még volt egy szabad délután az újabb 30 órás hazaút előtt (ismét Dzsakartán és Amszterdamon keresztül).
Köszönettel tartozunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a BME Fizikai Intézetnek és a MOL-nak.

Vankó Péter és Tasnádi Tamás csapatvezetők, Szász Krisztián megfigyelő

Megjegyzés: 1996-ban a 27. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián szintén ezüstérmet nyert Tóth Gábor Zsolt, dr. Vankó Péter tanítványa.