1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség archívum » Radnóti verseny – A hangraforgó zeng a fű között…

Radnóti verseny – A hangraforgó zeng a fű között…

A Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából a Veres Péter Gimnázium Radnóti Miklós alakját, költészetét megidézve egész napos versenyt rendezett a 3. kerületi gimnáziumok között. A tanulók évfolyamonként különböző kategóriákban nevezhettek a megmérettetésre. Ilyen volt a természet, a táj szerepe Radnóti lírájában; a költő humora; az emberi elnyomás és kirekesztés témaköre; a hazaszeretet; Radnóti emlékhelyek; zsidó művészsorsok; zsidó önazonosság az Ikrek hava c. kötet alapján és Radnóti helye a magyar irodalomban. A versenyzők a prezentáció, kisfilm, interjú, illusztráció adta lehetőségek közül választhattak.

Gimnáziumunkból két csapat vett részt a rendezvényen. A 9.d osztályból Gáspár Noémi, Mlynarik Júlia és Tóth-Kiss Petra egy rövidfilmet készített Mementó címmel, melyben a Radnóti emlékhelyeket mutatták be. A megrázó, auschwitzi képkockákkal és zsidó zenei aláfestéssel induló filmben megszólalt Roboz Ágnes táncpedagógus, aki a szörnyűségek feldolgozásáról és az élet újrakezdéséről beszélt. A lányok ellátogattak a Radnóti Színházba is, ahol Bálint András direktorral készítettek interjút. Szó esett Fifi néniről, Radnóti özvegyéról, akivel bensőséges kapcsolatot ápolt a színész-igazgató. Arra a kérdésre, hogy emlékhely-e a színház, Bálint András így felelt:
“Az, hogy ez a szobor (ti. Radnótié, mely Varga Imre alkotása) itt van és ott van a Nagymező utcában, el vagyunk kötelezve ennek a szobornak.”

A 10.a osztály csapata, melynek tagjai Bokor Ágnes, Dióssy Anna, Kriston Lili, Selmeci Hajnalka és Skrodzki Sandra voltak, egy prezentációval készültek, melyben különféle zsidó életsorsokat mutattak be. Szó volt Kertész Imréről, Örkényről, Rejtő Jenőről, Ámos Imre festőművészről, de a lányok beszéltek Szerb Antalról, Szép Ernőről, Vas Istvánról és Zelk Zoltánról is. Megidézték Faludy György alakját, majd Harmos Ilona Tüzes cipőben c. háborús emlékiratából olvastak fel részletet. Előadásukat Marc Chagall visszaemlékezéseivel zárták.

Mindkét árpádos csapat színvonalas előadását Feketéné Kovács Anikó tanárnő segítette. A szakmai zsűri, melyben részt vett Fülöp Katalin tanárnő is, a kilencedikesek munkáját igen nagyra értékelte mind a tartalom, mind a kivitelezés tekintetében. A csapat tagjai könyvjutalomban részesültek.