1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 23/24 » A kórus Darmstadtban

A kórus Darmstadtban

Egyhetes lélekemelő úton van túl kórusunk 16 fős csapata, akik megpályázták, és eddigi munkájuk alapján megérdemelték az ingyenes Erasmus+ jutalomutat.

25 éve létezik a darmstadti cserediák kapcsolat. Egyik résztvevőnk édesanyja is volt így kinn egyszer régen. Először fordult elő azonban az Erasmus+ programnak köszönhetően, hogy kórusos kapcsolatot is kialakíthattunk iskoláink között.

16 kórusos diák utazott, ifjúsági szálláson aludtunk egy erdő közepén. Három napon keresztül közös kóruspróbán vettünk részt az ottani énekkarosokkal, akik rögtön az első próbán már örömmel vették a mi munkamódszerünket. A munka eredményét csütörtökön délben két koncert keretében mutattuk be életünk legkritikusabb közönségének, a német gimnázium diákjainak. Különösen a második turnusnál érződött, hogy nehezen oldódnak, de mindkét alkalommal lelkes közös éneklés lett a koncert vége. A műsorban elhangzott három magyar kórusmű: egy-egy Kodály Zoltántól, Liszt Ferenctől és Bárdos Lajostól, majd egy interaktív darab oldott egy kicsit a feszes koncert jellegen. Ezután a német kórus énekelt, majd az összkar már olyan darabokból állt, amit a mi kórusunk tanított meg ott három nap alatt német társaiknak, akik már másnap, hogy megkapták, kóruspólóban jöttek próbára.

Zsóka tanárnő még előzetesen megkérte Illés Mátét (10.a), aki az erősítőjét és gitárját végig cipelte az úton, tanuljon meg néhány olyan kíséretet, amit ismerhetnek ott is. Hát telitalálat volt! Még a kételkedve beülő gyerekek is énekeltek velünk a végén. Egy ebédlőnyi német kamasz! (A mi ebédlőnk többszörös mérete). A végén odajött hozzánk egy fiatal, hogy nem gondolta volna, hogy az élő zenének ekkora hatása van. A fogadóiskola nagyon kedves és készséges volt mindenben, az igazgató úr is meghallgatta mindkét koncertet, személyesen gratulált nekünk. A gyerekek között megindult a kommunikáció, rögtön találtak közös pontokat, és barátságok szövődtek. Remélem tartósnak bizonyulnak majd, és mi is találkozhatunk velük itt, az Árpád Gimnáziumban!

Az utat Csorbáné Tóth Irén szervezte, Frajna Mirella vezette, a művészeti vezető Kúnné Kocsis Erzsébet volt.